Live of online therapie

Therapie voor hoogbegaafden: samen komen we verder

Je bent hoogbegaafd

Voor de omgeving ben je de vriendelijkheid zelve, iemand die veel weet, heel handig is, en altijd wel even kan helpen. Maar ze moesten eens weten hoe jij je werkelijk voelt. Je voelt je anders dan de mensen om je heen en vraagt je af waarom? En je kan je vinger er niet precies op leggen. Je denkt: ‘Is er iets mis met mij of sporen de anderen niet?’ Je weet het niet meer. Iemand zei: ‘Je bent hoogbegaafd’ en jij denkt: dat kan je toch niet zeggen van jezelf? Het lukt je nooit echt deel van de groep te zijn, hoe hard je ook je best doet. Afwisselend loop je op je tenen of trek je je terug. In de groep passen maakt je doodmoe terwijl tegelijkertijd je energie onbeperkt lijkt te zijn. Op school vloog het je aan, thuis bruiste je van de ideeën.

Herken je dit:

Je voelt haarfijn aan dat wanneer je doorgaat je straks echt thuis zit omdat je jouw baan of opleiding niet meer volhoudt. Waarvoor zou je je bed nog uit komen?  Is er nog iets wat je voldoening kan geven? Je voelt de frustratie in je en je voelt de levenslust al een tijd uit je wegvloeien, je voelt je somber en hebt nergens meer zin in. Het is net alsof er stroop in je lijf zit en alles wat je doet kost steeds meer energie. Je hangt steeds meer op de bank. Een groot dilemma is dat hulp vragen nou ook niet tot je talenten behoort, want je kon het inmiddels altijd allemaal zelf.

Ike Smits

psychosociaal therapeut en gestalt-therapeut

Ik ben geregistreerd therapeut en heb mij gespecialiseerd in hoogbegaafdheid en in autisme. Ik ben ervaringsdeskundige in hoogbegaafdheid en heb jarenlang in een autismeteam gewerkt. Na mijn vierjarige opleiding tot pedagoog heb ik mij gespecialiseerd tot gestalt-therapeut waar ik nogmaals een vierjarige opleiding voor heb gevolgd. Daar ben ik afgestudeerd op behandeling van hoogbegaafde jongeren en volwassenen. Aansluitend ben ik opgeleid tot brainspotpractitioner omdat ik veel trauma tegen kom in mijn werk.

Wat een gestalt-therapeut precies is en wat de manier van werken kenmerkt wordt duidelijk beschreven op de website van de Nvagt waar ik ook als gestalt-therapeut geregistreerd ben.

Hilde Trapman

psychosociaal therapeut en gestalt-therapeut

Ik ben geregistreerd therapeut en specialiseer mij sinds een jaar in hoogbegaafdheid.

Na mijn vierjarige opleiding tot sociaal werker heb ik mij gespecialiseerd tot gestalt-therapeut waar ik nogmaals een vierjarige opleiding voor heb gevolgd. Aansluitend ben ik opgeleid tot brainspotpractitioner omdat ik veel trauma tegen kom in mijn werk.

Ik ken Ike al meer dan 10 jaar en heb haar gezin en haar werk van dichtbij gevolgd. Waar je mee omgaat word je mee besmet en zo is het zeer bijzonder om als collega’s samen te werken.

voorstellen collega Hilde

Hoogbegaafd en vastgelopen!?

Veel van de mensen die ik zie hebben zo hun best gedaan om een oplossing te vinden voor hun klachten zoals depressie, angst, eenzaamheid, burn-out of juist bore-out. En vaak is het vinden van passend werk, opleiding of vrienden, waar het echt mee klikt, nog niet goed (of helemaal niet) gelukt. Regelmatig zie ik hoogbegaafden die al trajecten achter de rug hebben waar ze meer of minder aan gehad hebben. Maar waar ze in ieder geval nog steeds het gevoel hebben dat de kern niet gevonden is.

Waarom lukt het niet op je school, studie of werk? Immers….je bent hoogbegaafd…..(al vraag je je af of dit niet een grote grap is). Hoe komt het dat je geen aansluiting vindt met de mensen om je heen? Ook voel je onbegrip en machteloosheid. Hoe komt het toch dat jij bent vastgelopen?

Laten we samen leren trots te zijn op wie je bent. Dit doen we door individuele gesprekken, therapie om trauma te verwerken en systeemtherapie.  Afhankelijk van je leeftijd en verzekering is er (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk. Mijn praktijk bevindt zich vijf minuten lopen vanaf station Gouda Goverwelle met directe verbinding met Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Daarnaast bied ik online trajecten omdat mijn werkgebied heel Nederland beslaat.

Hoogbegaafd? Ik weet hoe dit is

Mijn pijn werd mijn passie. Net zoals jij weet ik hoe het is is omdat ik ervaringsdeskundige ben en ook omdat ik af studeerde op de behandeling van hoogbegaafden. Had ik maar eerder geweten wat ik nu weet…

Met mijn huidige kennis en ervaring begrijp ik waar jij tegenaan loopt. Natuurlijk is ieder zijn verhaal en elke mens uniek. En tenslotte: in standaard behandelingen geloof ik niet.

Therapie voor hoogbegaafden... heb jij de moed?

Gaat het echt helpen? Een terechte vraag want velen die hier komen hebben al meerdere hulpverleners gezien. Ik heb er vertrouwen in als jij de moed hebt om deze weg te lopen. 

Jij bepaalt waar je heen wilt. Laat mij je helpen! We gaan ervoor!

Bij Ike voelde ik mij heel snel op mijn gemak. Zij gebruikte vaak woorden die ik net op dat moment in gedachten had en daardoor voelde het dat Ike mij heel goed begreep. Na elke afspraak voelde ik mij steeds een beetje beter. Al heel snel verdween mijn buikpijn en stak ik steeds beter in mijn vel. Langzaamaan kwam ik in actie en ondernam weer meer. Voordat ik bij Ike kwam zat ik altijd thuis en nu ga ik met meer plezier naar school, werk en sport ik. Ook heb ik sindsdien meer vrienden gemaakt en voel ik mij beter over mijzelf.

"Ike is een verademing voor de overprikkelde hoogbegaafde mens, ze straalt rust uit, ze is rust! Daardoor creeert ze ruimte om samen tot zeer waardevolle inzichten te komen."
Tijdens mijn zoektocht naar wat hoogbegaafdheid voor mij betekent ben ik in gesprek gegaan met Ike. Ike is zacht in de omgang en stevig in haar observaties en feedback. De afwisseling van gesprek en oefeningen tijdens de sessies was prettig. Ook was het fijn om zelf regie te hebben in de te bespreken onderwerpen, terwijl Ike aangaf wanneer het belangrijk was om ergens langer bij stil te staan. Ik heb na een aantal sessies genoeg om mee verder te kunnen maar ik sluit niet uit dat ik in de toekomst weer aanklop voor een moment van rust en reflectie.

Hoogbegaafd en trauma

Hoogbegaafden hebben ook te maken met trauma. In december volgde ik de masterclass “Trauma & gehechtheid: de taal van het lichaam” bij Linda Riemsdijk.  Veel

Read More »
Hoogbegaafd en niet gehandicapt

Ik heb geen handicap

Dit blog van Anika Smits gaat over haar uitspraak dat zij niet gehandicapt is. Zij is sensitief, getalenteerd. Zij is anders, niet gehandicapt.

Read More »